Oplev Aarhus Ø til fods og til vands

Tenna Sysler

februar 7, 2024


Har du sagt A(arhus) må du også sige Ø. Som i den nye bydel, der er vokset frem, der hvor der tidligere var containerhavn. Og er du glad for udsigter til spændende, arkitektoniske boliger på den ene- og vand på den anden side, så er det her, du skal bevæge dig hen.

Selve turens længde afhænger af hvor du begynder og slutter. Men Dokk1(multihus) er et godt sted at starte, for her får du både en fascinerende udsigt mod Aarhus Ø, Domen (bylivshus) og storbykunst i Dokk1.

Sidstnævnte har ikke noget med turen at gøre, men er værd at se. I  loftet på Dokk1´ p-kælder,  finder du nemlig en storby på hovedet i miniformat. Virkelig kunstnerisk.  

Tilbage til turen. Fra Dokk1 fortsætter du langs vandet, indtil du kommer til et hvidt, futuristisk udsigtstårn. Nu er du nået til Aarhus Ø og hvorfor ikke starte med at få et 360 graders overblik over området fra oven i det fjorten meter høje udsigtstårn.

Tilbage på jorden kommer du kort efter til havnepromenaden på din højre hånd. Her finder du madboder, cafeer, endda et teater samt havnebadet, der frit kan benyttes til en dukkert sommer eller vinter. Er du mere til andre vandsportsaktiviteter, kan udstyr også lejes her. 

Fortsætter du videre ud ad promenaden, kommer du forbi de små charmerende badehuse med glasfacader. 

De 20 kvm. små huse udmærker sig ved at ejerne er forpligtet til at afholde mindst ti offentlige arrangementer årligt og når husene ikke bruges, skal gardinerne være trukket fra.

Bag badehusene troner Campanilen og AARhus. Flotte, arkitektoniske og anderledes bygninger, der rummer privatboliger. 

Særligt Campanilen, (det betyder klokketårn), er sjov fordi tårnets store glas-ur og visere er en integreret del af de bagvedliggende lejligheder. Med andre ord, bor du der, får du et kuriøst havkig gennem urværket.

Længere ude på havnepromenaden er der en lille mole, hvor man kan lystfiske. Herefter drejer promenaden til venstre. Og så venter endnu et bogstavelig talt van(d)vittigt syn.

Frit udsyn fra hav til himmel over Aarhus bugten. Og på modsatte side nærmer du dig, efter at have passeret en lille bro, endnu flere fascinerende boliger, blandt dem Isbjerget og Lighthouse.

Førstnævnte er hvide bygninger, der minder om isbjerge i deres udformning med hvide spidser og blå altaner. 

Lighthouse er Danmarks højeste boligbyggeri og Aarhus´nye vartegn. I bygningen befinder sig også Aarhus Øje. Det er en attraktion, der er værd at stoppe ved.

 I underetagen finder du udstillinger, der inkluderer vand, historie og natur og tager du elevatoren op til 44. etage ses den smukkeste udsigt over bugt, skov og Aarhus skyline.

Når du er færdig med Lighthouse fortsætter du turen venstre om tårnet. Her får du endnu mere udsigt over bugten med sejlskibe, bygninger på modsatte side samt Riis Skov i det fjerne.

Gåturen kan forlænges ud til Riis Skov, men vil du ikke gå så langt fortsætter du bare ad havnepromenaden indtil du når skulpturen Sea Pink. 

Sea Pink er et par overdimensionerede solbriller, der ligger på græsset. Så sjovt.

Drejer du til venstre fra skulpturen kommer du ind på en vej, med bygninger til begge sider, og herefter kommer lystbådehavnen, hvor der altid er skibe at beundre. 

Modsat lystbådehavnen finder du Nicolinehus, der i stueplan rummer Markedshallen med lækker Street Food og på 10. Etage Den Fede Drue.

Og så er du tæt på at have været Aarhus Ø rundt, hvis du fortsætter ligeud.

Men inden da, bør du give dig tid til at gå rundt imellem alle Aarhus Ø´ bygninger. 

Her er både kanaler og grønne områder med bænke, hængekøjer og legeredskaber. Perfekt til afslapning og leg for både børn og voksne. 

Har du lyst til mad og drikke før, under eller efter gåturen, er der et væld af muligheder i Aarhus Ø. Street Food, madboder, lækker is, kaffe, vinbarer og restauranter med og uden Michelin-stjerner. Mums. 

Har du fået lyst til at kaste dig ud i denne spændende gåtur er her et par praktiske oplysninger. Fra Dokk1 til Isbjerget er turen ca. to kilometer lang. Går du hele vejen rundt om Aarhus Ø og ind imellem bygningerne, er turen ca. 5-6 km lang. Vil du gå længere, så forlæng turen til Riis Skov.

Der findes også en havnerundfart omkring Aarhus Ø, hvis du er mere til sejlads end gang.

Du får mest ud af gåturen i dagslys en sommer-eller vinterdag. Og har du god tid, så tag solnedgangen med.

Jeg har udvalgt nogle af bygningerne på Aarhus Ø. Der er flere end de nævnte. Og flere kommer til, blandt dem et hotel med skybar og tagterrasse, for bydelen er ikke færdigbygget.

Rigtig god tur.

 

Andre seværdigheder: