Når livet kalder

Af Claire Alexander, 394 sider, Cicero forlag

Anmeldt af:Tenna Sysler

februar 18, 2024


-Af Claire Alexander, 394 sider, Cicero/Gyldendals forlag

Meredith har isoleret sig i sit hjem. Faktisk er det mere end 1200 dage siden hun sidst har forladt det. Kan det virkelig lade sig gøre nu om dage? Med et job som freelance skribent, katten Fred, lejlighedsvise besøg af barndomsveninden Sadie og ikke mindst online indkøb er det faktisk overraskende nemt. Det svære sker når verden udenfor presser sig på.

Merediths nutid foregår i hjemmets beskyttende rammer. Dagene går med faste rutiner som motion, rengøring og puslespil samt med den tro følgesvend Fred. Det er trygt, men også skrøbeligt. For små ting, som uplanlagte besøg eller større ting, som da Fred forsvinder, er nok til at resultere i angstanfald. Det kunne lyde som triviel læsning, men det bliver det ikke fordi det fortælles usentimentalt og troværdigt. 

Heldigvis har Meredith også Sadie. Hun er enlig mor til to små børn og sygeplejerske og så er hun Merediths primære kontakt til omverdenen.

 Med Sadies tilskyndelse begynder Meredith et online forløb hos en psykolog. Hun finder også en slags besøgsven, Tom, gennem et socialt netværk og får nye venner i en online gruppe for ensomme. Langsomt begynder Meredith at åbne døren til verden på ny. Kan det lykkes hende at blive en del af den igen?

Sideløbende med Merediths nutid følger vi også i tilbage glimt hendes barn-og ungdom. Hun er opvokset i et hjem med en mor, der ikke evnede at tage sig af hende eller hendes to år ældre søster Fiona. Til alt held har hun og Fee, som hun kaldes, et rørende, tæt forhold trods omsorgssvigt. Men det er ikke nok til at forhindre, at Meredith får en depression.

Langsomt udfoldes også det traume, der førte til hendes nuværende langvarige isolation og resulterede i, at hun mistede kontakten med sin mor og søster. 

Angstanfald og traumer. Det kunne hurtigt blive en tung bog, trods det at den også indeholder strejf af humor og har en skøn titel, men det er den på ingen måde. Og det er faktisk lidt af en bedrift. 

En hikikomori, er en japansk betegnelse for en person, der har isoleret sig i sit hjem i minimum seks måneder, uden at gå på arbejde og med sparsom social kontakt. Meredith har ikke forladt sit hjem i mere end 1200 dage. Vil det lykkes?

Læs den: fordi det trods traumer er en god historie og bliv klogere på en verden, de færreste af os kender til. 

Andre bog anmeldelser: