Sammen med nytår hører champagne eller bobler af mousserende vin. Men hvorfor al den hype over champagne, der er brut (tør), ofte dyr og deler fællesskab med så forskellige personer som en munk og en enke? Det blev jeg nødt til at finde ud af. Og hvilken bedre anledning end det kommende nytår og invitation til nytårskur i Byens Vinhus i Køge.
Selve smagningen foregik i det hyggelige pakhus, i Oluf Jensens Gaard, hvor Byens Vinhus ligger. Men rammerne gør det ikke alene. Det kræver også gode bobler og en vinekspert, så det var der selvfølgelig sørget for.
Vi blev modtaget med et smil og fik udleveret en slags vinkort, med navne og plads til notater på de seks slags bobler og champagne, vi skulle smage. Den uformelle stemning gjorde, at vi hurtigt følte os godt tilpas selv om vi var på ukendt grund.
Vi blev præsenteret for italienske, spanske og franske bobler/champagne i en nøje udvalgt rækkefølge. Det åbnede op for, at vi faktisk kunne smage forskellene på boblernes tørhed og ikke mindst forskellen på bobler og champagne. Og særligt det sidste er to helt forskellige ting, fandt jeg ud af.
Med hver vin, ophældt i glas med stilk, fik vi historien om vinens oprindelse, området den kom fra, hvilken mad den gik sammen med og dens historiske baggrund.
Og hold nu op det var ikke småting, af ny viden min hjerne boblede over med. Vidste du f.eks. at champagne er et beskyttet navn og kun vin, der kommer fra champagne-distriktet i Frankrig, må kaldes champagne?
Alle andre områder i Frankrig, Italien og Spanien må kun bruge betegnelser som bobler, cremant eller cava.
Mange af vinhusene i Champagne-distriktet har spændende, ældgamle historiske baggrunde. Nogle af vinhusene er spredt over et større område i Champagne. Det kan dreje sig om alt lige fra store vinmarker til to rækker af vinstokke (ja, du læste rigtigt).
Vidste du at champagne kan være vintage og non vintage? Og hvorvidt den er det ene eller andet, udelukkende afgøres af vinbonden.
Vidste du at boblerne i champagne intet har med kulsyre at gøre, men opstår i en proces af flere omgange med sukker, gær og evt. manuel vending?
Og så er der det med maden. I virkeligheden egner de fleste champagner sig bedre til det salte køkken end til kransekagen, som mange danskere ellers bruger den til.
Udover selve vinsmagningen var der også god mulighed for at mingle i butikken og bla. nærstudere en champagnesabel.
Sablen er klart det mest elegante værktøj, at åbne champagne med, men en køkkenkniv eller lign. kan faktisk også bruges, opdagede jeg. Og ja, har du åbnet flasken rigtigt, skal det øverste af flaskehalsens glas være væk.
Med ny viden og muligvis også under lettere indflydelse af bobler smagte vi os gennem nytårskuren i Byens Vinhus.
Jeg er stadig mere til bobler end champagne. Men jeg har fået en forståelse af hvorfor champagne er særligt, hvorfor den skal koste mere og hvorfor det ikke er ligegyldigt hvilken mad du indtager sammen med den.
Hvis ovenstående har givet dig lyst til at prøve en champagnesmagning, så er her et par gode råd. Er din viden på området sparsom, så find et hyggeligt, uformelt sted hvor du føler dig godt tilpas og tør stille spørgsmål. I Køge vil jeg klart anbefale Byens Vinhus. (De har i øvrigt også en lille hyggelig vinbar overfor butikken, som er et besøg værd til lette retter, når du er færdig med boblerne). Du kan se mere om deres smagninger på www.byensvinhus.dk
Medbring en eller flere venner til smagningen. Udover selve oplevelsen, så vil I helt sikkert også opdage, at jeres smagsindtryk af vinene er forskellige og det kan give anledning til overraskende snakke.
Champagne smagninger er som udgangspunkt ikke dyre, med mindre du ønsker at købe flaskerne med hjem bagefter.
Og så er det blevet tid til at finde de fine champagne-glas eller skåle frem, og mens du drikker, kan du læse hvad kendte mennesker har sagt om den perlende drik. Godt nytår.
“Når du sejrer fortjener du champagne, når du taber, har du brug for den".
Napoleon
“Husk mine herrer, det er ikke bare Frankrig vi kæmper for, det er champagne."
W. Churchill
“Kun de fantasiløse kan ikke finde en anledning til at drikke champagne”.
O. Wilde