Noget i vandet

Af Catherine Steadman, 350 sider, Forlaget Memoris

Anmeldt af:Tenna Sysler

maj 21, 2023


“Har du nogensinde tænkt på, hvor lang tid det tager at grave en grav?” Sådan starter den allerførste linje i bogen. Ikke underligt at man bliver fanget som læser. Læg dertil at den døde person, der ender i graven, er den nygifte ægtemand, så bliver man for alvor hooked.

Erin og Mark er et smukt, ungt, succesfuldt par med spændende og gode jobs. Vi møder dem tre måneder tidligere, kort før deres bryllup. Fremtiden, hvor de også planlægger at stifte familie, ser lys og lovende ud.

Altså lige indtil Mark uventet bliver arbejdsløs. Det resulterer i første omgang i, at deres bryllupsplaner må tages op til revision. Men bryllupsrejsen på første klasse skal de have. Forude venter det eksotiske og dykkervenlige Bora Bora. I dette paradis har de kun planlagt to ting: at nyde hinanden og at dykke. 

Han er en erfaren dykker. Hun er ikke vild med at dykke, efter en tidligere ubehagelig oplevelse. Men Erin indvilliger i, at give det en chance til.

Hvis du, som jeg, ikke er vild med hajer, så vil du opleve en ubehagelig malerisk beskrivelse af Mark og Erins første dyk under vandet. Men tro mig det er faktisk ikke hajerne, der er de mest skræmmende. Det er derimod det, de nygifte finder næste gang de dykker eller rettere det, det medfører.

Det er en taske, der blandt andet indeholder et svimlende pengebeløb og diamanter. Og pludselig tager parrets liv for alvor en drejning. For taskens indhold kan give dem en mulighed for at starte på en frisk. Og hvad kan der egentlig ske ved at beholde tasken? Svaret på det spørgsmål får en byge af begivenheder til at udfolde sig. Moralske dilemmaer. Kærlighed. Grådighed. Kriminalitet. 

Det ene mere spændende kapitel efter det andet. Og alt sammen i tilbageblik. For vi ved jo godt, hvad der kommer til at ske. Mark dør og Erin må grave hans grav. Men hvordan kan det komme dertil? Det bliver ved med at rumstere i ens baghoved, mens man læser med tilbageholdt åndedræt og samtidig fornemmer paranoiaen tage til hos de nygifte. Hvem kan de egentlig stole på?

Sideløbende med ægteparrets glæder og kvaler følger vi Erin i hendes arbejde som filmdokumentarist. Hendes ide til filmen er at følge tre kriminelle langtidsfangers liv og drømme fra kort før deres løsladelse og til deres liv i friheden. Tre mennesker der på forskellige måder også kommer til at få betydning for Mark og Erins liv.

Der er et før og efter bryllupsrejsen for Erin og Mark. Men en ting er sikkert, det bliver aldrig det samme.

Bogen er svær at lægge fra sig. Udover de spændende psykologiske spil og kriminaliteten, der udfolder sig i bogen, bruger forfatteren også et andet kneb. Hun taler direkte til dig. Så bedst som du læser, bliver du pludselig inddraget. Det er utrolig virkningsfuldt.

De næste to linjer fortsætter: "Det behøver du ikke længere. Det tager en evighed. Uanset hvor lang tid, du tror, det tager, skal du fordoble det”.

Læs den: hvis du er til åndeløs spænding og nogensinde har overvejet hvad du ville gøre hvis du uretmæssigt kom til penge.

Andre bog anmeldelser: