Den sidste boghandel i London

-Af Madeline Martin, 320 sider, Lindhardt og Ringhof

Anmeldt af:Tenna Sysler

juni 12, 2024


To unge kvinder på vej til at bosætte sig i London. Byen, de har drømt om at indtage med fest og farver siden de voksede op på landet i Norfolk. Men året er 1939, krigen truer og snart kan drømme måske forvandle sig til mareridt.

Grace og veninden Vivian, kaldet Viv, flytter ind hos Mrs. Weatherford, der er veninde til Graces afdøde mor. Her har veninderne kost og logi, mens de finder arbejde. Viv får hurtigt job i det glamourøse stormagasin Harrods. Hvorimod Grace, der ingen anbefaling har, trods det at hun tidligere har arbejdet hårdt i sin onkels isenkrambutik, må affinde sig med et midlertidigt job i den lokale boghandel Primrose Hill Books.

I starten er det ikke ligefrem et drømmejob. Boghandlen er faldefærdig, bøgerne er ikke sat i system og boghandlens ejer mr. Evans er ikke særlig imødekommende. Og Grace, der aldrig har haft tid til at læse, og derfor ingen viden har om bøger, gør det heller ikke lettere.

Heldigvis bidrager boghandlens faste kunder, heriblandt den flotte pilot George, til at Grace falder til. Snart bliver hun helt opslugt af arbejdet med at modernisere boghandlen og ikke mindst glæden ved at læse bøger. Og så begynder krigen.

Her må Grace både forholde sig til at blive forladt af piloten inden deres første stævnemøde, og af Viv, der ligeledes melder sig til krigstjeneste. Samtidig forsøger hun at holde sammen på Primrose Hill Books. 

Sideløbende med det påtager hun sig også et frivilligt arbejde som husvagt. Et job, der bringer hende meget tæt på liv, død og ødelæggelser under bombardementerne. Hjemme hos mrs. Weatherford er hun også nødt til at træde i karakter. Her er livet gået i stå efter Mrs. Weatherford mistede sit eneste barn, sønnen Colin, i krigen. Med andre ord er det ikke småting Grace må forholde sig til i takt med Blitz krigens udvikling.

Forfatterens beskrivelse af, hvordan indbyggerne i London lever under blitzen, er fængende og virker meget realistisk, selv om jeg ikke har oplevet det.

 Gasmasker er en fast del af outfittet. Prydhaverne omlægges til nyttehaver. Beskyttelsesrum, en såkaldt Andy, bygges i folk haver. Og mørklægning og luftalarmer forekommer dagligt.

Under de omstændigheder er det ikke underligt at folk får trang til at forsvinde ind i bøgernes verden. Og da Grace begynder at læse højt, bliver det et tilløbsstykke ikke bare for boghandlens faste kunder, men også for de nytilkomne.

Under boglæsningen forekommer et frirum og noget at samles om, og det illustreres særligt godt der hvor luftalarmen lyder og højtlæsningen må henlægges til The Underground, hvor folk søger dækning. Rørende læsning for en stor bogelsker som mig.

Efterhånden resulterer de omfattende bombardementer i, at en stor del af Londons boghandler udslettes. Heller ikke Primrose Hill Books slipper uskadt. Men med hjælp fra kunderne og Grace´gåpåmod bliver den genopbygget. Og bliver som titlen lyder til "Den sidste boghandel i London”. 

Bogen er inspireret af virkelige historiske begivenheder. Den bærer nogen steder præg af at være skrevet af en forfatter, der mest skriver romantiske bøger. Hvad der indimellem gør den lidt triviel, omvendt bliver det også mindre tung læsning. Men beskrivelsen af indbyggeres liv i London under Blitzen og hvad bøger kan, gør den læseværdig.

Læs den: for at få kendskab til almindelige menneskers liv under Blitzen i London og for bøgerne.

Andre bog anmeldelser: