Nedsmeltning

-Af Niels Krause-Kjær, 285 sider, Lindhardt og Ringhof

Anmeldt af:Tenna Sysler

marts 10, 2024


En hed sommer uden ende, en bombe, der sprænger på et klima græsrods kontor midt i Valby og en gruppe børnehavebørn, der kun reddes fra at blive ofre for bomben, fordi et af børnene skal tisse. Det er den fængslende begyndelse på Nedsmeltning og så er vi kun to sider inde i bogen.

Midt i det hele står den midaldrende journalist Ulrik Torp. Kompromiser er ikke hans stærke side. Derfor er han endt på ugeavisen Valbyposten, godt nok som ansvarshavende redaktør, men alligevel. 

Privat er han gift med Karen, folkeskolelærer og far til to voksne børn. Hvor af forholdet til hans yngste søn Jesper bærer præg af kompromisløshed. Men måske er der en opblødning på vej? Ihvertfald er Jesper, nu glødende klimaforkæmper, på vej hjem efter tre år i udlandet. Og han har en kæreste med. Den lige så klima-aktivistiske, charmerende, men også hemmelighedsfulde Gertrud.

Job og far-søn-forhold er ikke det eneste, der plager Ulrik Torp. Helbredet driller også, derfor er han meget mod sin vilje sendt ud at løbe på ordre af sin læge. Det kommer der flere underholdende og tankevækkende sidehistorier ud af.

Overfor Ulrik Torp står klimaminister Ib Boldbjerg. En kynisk top-politiker, uelsket af presse og politiske kollegaer, der kender spillet og som primært sidder på posten for at få gennemført et bredt nationalt og et tilsvarende internationalt klimaforlig for EU under det forestående klimatopmøde i København. 

Klimaet har ikke Boldbjergs interesse. Faktisk så han hellere sig selv i et af de mere tunge ministerier på Slotsholmen. Men det er nu en gang, der han er havnet. Udpeget af den kvindelige statsminister, som har brug for en stærk, men ikke for indflydelsesrig, mand på posten. 

Boldbjerg er nådesløs og ikke bange for at gå over stregen for at opnå det, han ønsker. Kun i forhold til sin kone, hvis sclerose han ihærdigt skjuler for omverdenen, er han omsorgsfuld.

Da en lyssky boligsag, hvor både Boldbjerg og en borgmester fra Københavns Borgerrepræsentation er involveret, havner på Ulrik Torps bord, er kimen lagt til et fjendskab mellem de to mænd. Og snart må Ulrik Torp forholde sig til en metoo sag og en truende fyring. 

Selve metoo sagen er ret interessant beskrevet. Specielt den del, som omhandler facebook.

Boldbjerg har dog andet end klimaet og en kritisk journalist at forholde sig til. For nogen forsøger, blandt andet med et brandattentat, at komme ham til livs. Derfor må klimaministeren og hans kone finde sig i at leve under politibeskyttelse.

Fejden mellem Boldbjerg og Torp er kun en del af Nedsmeltning. For omdrejningspunktet er bogen igennem klimaet. Hvad gør vi med det? 

Det er der flere interessante udvekslinger om i bogen dels mellem Ulrik og Jesper og dels set gennem politiske øjne. Er vi nået tipping point, hvor handling kræver mere end ord? Og hvis ja, er vold så ok?

Og hvordan ender det så i bogen? Det vil jeg ikke røbe, men det ender ikke mindre hæsblæsende end det startede.

Nedsmeltning er en utrolig velskrevet bog. Udover det spændende plot er det interessant at følge graver-journalistik og politik indefra. Det handler om netværk. Og der er et væld af spændende bipersoner i bogen. Og så gør forfatterens baggrund at det bliver en meget  troværdig bog.

Bonus-info. Kan du lide bogen, kan du glæde dig over at dette er fjerde bog i serien om Ulrik Torp. Der er dog i skrivende stund lige udkommet en femte. Bøgerne kan læses selvstændigt. Personligt synes jeg, at Nedsmeltning er den bedste.

Af de fire bøger er den første Kongekabale filmatiseret, men flere er på vej.

Læs den: Fordi det er en velskrevet, troværdig og spændende bog om det klima, der vedkommer os alle.

 

Andre bog anmeldelser: