Matador & Køge

Tenna Sysler

oktober 30, 2022


“Tak for din altid grønne kål. Tak for vort samlivs åremål”
“Mennesker er gennemgående mærkelige, hr. Skjern”
“ Det viser man ikke på den måde Mads. Det viser man ved at være stor i slaget, det kan få dem til at stejle”
“Jeg går i seng”
“Det er ikke fordi jeg har lyst, men jeg trænger”
“Kan han pakke sig, svinske mandsperson”

Ovenstående er selvfølgelig citater fra Matador. Og hold nu op hvor jeg bare elsker den serie. Jeg har ikke oplevet den tid Matador foregår i og alligevel føles det sådan, fordi den er så utrolig godt fortalt.

Skuespillerne er et kapitel for sig. De spiller så godt, at man glemmer det ikke er virkelige personer. Familierne Skjern og Varnæs. Alle de skønne bipersoner f.eks. grisehandleren og Katrine, Viggo og Musse for ikke at glemme Møgherne. Man holder uundgåeligt af dem alle, med visse undtagelser f.eks. byrådssekretæren og lærer Andersen.

Jeg har set Matador 10-15 gange mindst. Men der findes folk, der har set den langt flere gange. Jeg har kendskab til butikker, (f.eks. Maude retro & Vintage i Ribe, ja den er opkaldt efter hende), der afspiller Matador afsnittene på dvd i hele butikkens åbningstid.

Jeg har hørt om folk, der har Matador som fast julekalender hvert år. Så det er vist ikke helt forkert at sige, at langt de fleste danskere, unge som ældre har et mere eller mindre indgående kendskab til serien.

Køge er den by, der har lagt flest kulisser til Matador og her er min anbefaling til en Køge-Matador rundtur i byen.

Du starter midt på Køge torv. Derfra går du op ad Kirkestræde. På din højre hånd i Kirkestræde 6 finder du Agnes gule hus. Det er her Agnes og Røde holder deres bryllupsfest med spjæt-mazurka. Det er også Knud og Aksels barndomshjem og stedet hvor Agnes starter sin virksomhed.

I porten hænger i øvrigt et skønt skilt, med tydelig reference til Agnes.

Agnes hjem i Matador

Derefter fortsætter du ad Kirkestræde til Køge kirke i nummer 26. Det var her hvor Erik Skjern blev døbt, hr. Schwann begravet og Ellen Skjern blev gift og fik efternavnet Lamborg.

Køge kirke

Fra kirken kan du på bagsiden krydse gå-gaden og gå ind gennem et par porte til du står på p-pladsen ved Bog & Ide. Fortsætter du lige ud kommer du til Bjerggade.

I Bjerggade 10 ligger der en romersk-katolsk kirke. Det er i serien Korsbæks Private Realskole. Det er her Vicki får ansættelse. Herbert og Vicki har et ømt øjeblik midt på gaden. Og Varnæs- og, (efter lidt overtalelse), Skjern børnene går i skole. Realen ledes af frk. Mikkelsen og det er også her vi møder den børnefjendske lærer Andersen.

skolen i Matador

Fra Bjerggade kan du gå forbi Køge station hen til den hvide bro. Det er her både Møgherne og andre godtfolk færdes når der skal sladres om Korsbæks indbyggere.

Møhge broen

Selve turen rundt i Køge er få kilometer lang og kan gennemføres af alle. Vær dog forberedt på, at turen kan give dig trang og lyst til at gense Matador.

Andre seværdigheder: