Lejligheden i Paris

af Kelly Bowen, 416 sider, Cicero forlag

Anmeldt af:Tenna Sysler

oktober 19, 2022


En forladt herskabslejlighed, der har stået urørt i mere end 70 år i virkeligheden, er inspiration til denne fiktive bog. Og alene det kunne være en spændende historie.

Men denne bog er meget mere. Den følger tre kvinder og foregår i to tider. Estelle og Sophie under anden verdenskrig og Aurelia kaldet Lia i nutiden.

Sidstnævnte er Estelles barnebarn og hun har arvet en lejlighed i Paris fra sin mormor. En lejlighed hun intet anede om, da mormoderen aldrig talte om sit liv i Paris under krigen.

Lejligheden viser sig at være en herskabslejlighed. Fyldt med ægte malerier, smukke møbler, haut couture tøj, nazistisk propaganda samt et skjult hemmeligt rum bag et garderobeskab.

Fundene i lejligheden efterlader Lia med mange spørgsmål. Var hendes mormor nazistisk kollaboratør eller arbejdede hun for modstandsbevægelsen?
Mens Lia forsøger at finde svar i nutiden, følger vi Estelle og Sophies liv i fortiden under anden verdenskrig.

Estelle, der færdes på det nazistisk besatte hotel Ritz og holder middage for tyskerne i sin lejlighed. Sophie, der drevet af en stor sorg og vrede bliver sendt til Paris, som engelsk agent med en særlig opgave. To kvinder, hvis veje krydses og efterlader varige spor.

Der er mod, rædsler, ondskab og en lille smule kærlighed i bogen, der fortælles med en nerve og spænding, der gør den svær at lægge fra sig.
Til sidst samles trådene og her kan man som læser godt få brug for en kleenex. Så er du advaret.

Læs den selv om du er træt af at læse om anden verdenskrig. Det her er en bog om modige mennesker fortalt fra en anden vinkel end krigen plejer.

Vil du vide mere, kan du prøve at google historien om virkelighedens forladte lejlighed i Paris.

Andre bog anmeldelser: