Julen varer længe

Af Francesca Hornak, 429 sider, Alhambra/Frydenlund forlag

Anmeldt af:Tenna Sysler

december 10, 2023


Nu er det jul og så skal familien rigtig være sammen og hygge sig. Men med juleaften følger også traditioner, forventninger og familiens forskelligheder. Så måske er du, hånden på hjertet, lidt lettet når det hele er overstået? 

Men hvad hvis det ikke kun var en aften, men hele julen I var tvunget til at være sammen? Ville det så ændre stemningen fra hyggelig til anstrengt?

Familien Birch har ikke holdt jul sammen i mange år. Men i år kan det lykkes, hvis bare de går i karantæne julen over på deres landsted i det nordlige England.

Familien Birch består af forældrene Emma og Andrew samt deres voksne døtre Olivia og Phoebe. 

En gang var Andrew udenrigsjournalist, der rapporterede fra verdens brændpunkter. Men de sidste mange år har han tilbragt med at anmelde restauranter i avisen World Magazine. Og det er ikke ligefrem et job han brænder for.

Emma holder af at lave mad, holde hus og være mor. Men det er måske knap så sjovt at lave mad, når ens mand er en kritisk madanmelder. Og det er heller ikke nemt at være en god mor, når man for mange år siden har mistet fortroligheden til sin ældste datter Olivia.

Phoebe er familiens forkælede lillesøster, der stadig bor hjemme. Hun arbejder som TV tilrettelægger af bla. realityshows. Og så skal hun giftes med George, der omsider har friet. Forlovelsesringen er ganske vist ikke helt rigtig, men nu skal der lægges bryllupsplaner.

Olivia er læge. Hun har i mange år arbejdet for en nødhjælpsorganisation og været udsendt i verdens epidemi- ramte områder. Et job, der har været en glimrende undskyldning for at tilbringe julen med hendes overfladiske familie. Men denne jul er det anderledes. Hun skal hjem og tilmed i en uges karantæne efter at have arbejdet med haag-virus i Liberia.

Så for at samle familien går de alle fire i karantæne. Og så er der ellers lagt i kaminen til en hyggelig jul for familien Birch, der for længst er gledet fra hinanden og præges af misundelse og foragt for hinandens livsvalg.

Der går heller ikke lang tid før den høflige facade krakelerer og afslører hemmeligheder, der nok ville ryste selv en velfungerende familie. Emma har fået en kræftdiagnose, som hun skjuler for ikke at ødelægge julen, nu de endelig er sammen.

 Andrew har en ukendt søn, Jesse. Han er resultatet af et one night stand, som Andrew har undladt at fortælle Emma om. Hvorfor Andrew febrilsk forsøger at ignorere Jesse lige indtil han pludselig dukker op på landstedet. Men måske er Jesse ikke så ukendt for hverken Emma eller George, Phoebes forlovede, som Andrew tror? 

Og måske er der andre forklaringer på Olivias reserverede væremåde end bare kulturchokket mellem Liberia og England?

Julen varer længe giver stof til eftertanke. Der er tendens til chick lit, men der er også en dybere og mere trist side i bogen. 

Kontrasterne mellem de to søstre er til at føle på. Men også deres forældre, der har mistet fortroligheden i deres ægteskab, gør indtryk. Og så igangsætter Jesse, der egentlig bare ville møde sin biologiske far, meget mere end han nogensinde havde forestillet sig.

Skiftevis følger vi fra kapitel til kapitel familien Birch og det fungerer godt. Og det gør, at vi langsomt kommer til at kende dem og deres handlemåder bedre.

Julen kan være udfordrende, men efter at have læst Julen varer længe, bliver man mindet om at det trods alt kunne være meget værre.

Læs den: hvis du har lyst til at læse om en jul med familieproblemer. Og glem ikke at nyde din egen jul.

Andre bog anmeldelser: