Fyrstien i Gilleleje – betagende gåtur

Tenna Sysler

juni 18, 2023


Panorama udsigter, luksus boliger og til slut et fyrtårn, det er det, der venter dig, hvis du går tur på fyrstien.

Fyrstien finder du i Nordsjælland, nærmere bestemt i Gilleleje. Og lad dig ikke narre af, at den måske er let at overse og ikke gør et stort væsen af sig for turen er det hele værd.

Selve turen starter på Gilleleje Hovedgade kort efter museet. Du vil finde et stråtækt hus med en åben, grøn græsplæne og går du tværs over den kommer du til Fyrstiens begyndelse, der ligger mellem huse og hække. Inden du kommer så langt bør du lige kaste et blik til venstre på den åbne plads, for her får du et skønt kig ud over vegetation, hustage, Øresund og ikke mindst skibsmasterne i Gillelejes bagvedliggende havn.

Tilbage til Fyrstien. På det første stykke af stien vil du på din venstre side hele tiden bag huse og haver, som du diskret kan skæve til, kunne skimte vandet, faktisk kan du se helt til Kullen i Sverige på den anden side af sundet. På højre side finder du det ene mere fine hus efter det andet. Hvide og gule huse. Et hus med tårn samt huse med røde og sorte tage. De færreste huse er ens så det er interessant at beundre de forskellige byggestile. 

Efter en kort vandren kommer du til en lille lund, men før den kan du få et glimt af Bølgen fra oven (et spændende arkitektonisk hus, som du måske har set på TV2). 

Mellem træernes grønne farver, titter det blå Øresund fortsat frem og lige efter lunden kommer den første store panorama udsigt, som let kan tage pusten fra dig. For her er der frit udsyn til strand, vand og hav. Wauw, det er smukt. Der er opsat flere bænke i området, så et pitstop vil være oplagt her. Men du kan også bare fortsætte ad Fyrstien. 

Og herfra tager det virkelig fart. Panoramaudsigt og endnu større huse på begge sider. Igen er det forskelligt udseende huse, men fælles for dem alle er de store glaspartier mod havet, hvilket er fuldt forståeligt. (Fun fact, der er enkelte huse til salg. Men vil du bo her, skal du have den store pengepung frem, fremgår det af ejendomsmæglernes hjemmesider).

De fleste åbne områder du passerer på din videre gang på Fyrstien vender mod havet og er private haver, der hører til de store huse. Men de smukke udsigter er tilgængelige for alle. 

Der er masser at se på og man kan næsten ikke få nok og så ender det hele pludselig ved en lille skov.

 Fortsætter du gennem skoven når du til Nakkehoved Fyr, der har lagt navn til stien, og så er turen slut.

Nu hvor du er nået så langt og har set det hele fra jorden, så anbefaler jeg klart at du også besøger fyrtårnet. For her får du en mulighed for at beundre Gilleleje, vandet og hele området fra højden og det er betagende.

Gå derefter tilbage ad Fyrstien og få dobbelt op på alle de smukke udsigter endnu en gang. Allersmukkest på tilbagevejen er nok udsigten over Gilleleje set ud over vandet.

Værd at vide, hvis du selv har fået lyst til at gå tur på Fyrstien. Selve turen er ca. fire km. lang (frem og tilbage). Bortset fra skoven ved Nakkehoved Fyr, er stien asfalteret. Stien er smal og nogle steder bakket, så den egner sig ikke til gangbesværede. Der er mange oplagte steder at holde picnic, du kan også tage en bade pause, og ved fyret finder du toiletter. Vær opmærksom på at stien er offentlig, men huse og haver er private. Turen er charmerende uanset årstid. 

Har du fået lyst til andre gåture i området kan Gilbjergstien med Søren Kierkegaard Stenen på den anden side af Gilleleje by også anbefales. Turen er lidt længere, men bestemt også smuk.

Andre seværdigheder: