Eiffeltårnet- La tour Eiffel

Tenna Sysler

august 27, 2023


Har du sagt Paris, er Eiffeltårnet ikke til at komme udenom. For uanset om du planlægger at bestige Eiffeltårnet, vil du ikke kunne undgå at få øje på det rigtig mange steder, når du færdes i storbyen.

Rundt om et hushjørne eller ved et kig op over et hustag og pludselig er der et glimt af “La dame de fer” eller Jerndamen, som hun også kaldes. Og vil du se mere af hende, behøver du bare vandre en tur langs Seinen. Eiffeltårnet er smukt og betagende, uanset hvordan man oplever det. Jeg har været i Paris flere gange, hvoraf den seneste gav mulighed for et besøg i selve tårnet. 

Eiffeltårnet blev oprindelig bygget til verdensudstillingen i Paris i 1889. Buerne mellem tårnets fire ben var indgangsporten, folk passerede igennem for at komme ind til selve udstillingen. 

Ingeniøren bag tårnet var Gustave Eiffel, deraf tårnets navn. Hans idé var at bygge et jerntårn, der skulle være 300 meter højt, hvilket på det tidspunkt var verdens højeste bygning.

Det var bestemt ikke alle der så det smukke i det projekt, der i starten både fik protester og ord som grimt med på vejen. Og da projektet omsider blev godkendt, var det også med en klausul om, at det skulle rives ned, når verdensudstillingen var overstået.

Men Gustave Eiffel stod fast, og efter to års arbejde stod det 300 meter høje tårn, bestående af 7.300 tons jern og 2.5 millioner nitter færdigt. Eiffeltårnet var skabt.

Og hvor gennemtænkt. Tårnet er bygget, så det kan udvides alt efter vind og vejr. Det består af tre dele, 1. etage, 2. etage og 3. etage, som er den øverste top, som også kaldes topmødet.

 1710 trin i alt fra bund til top, men der er også installeret elevatorer. 

På 1. Etage er der udover det indvendige plateau også udvendigt skrevet 72 navne hele vejen rundt om etagen. Det er navnene på de franske videnskabsmænd og ingeniører, der var med til at bidrage til tårnets tilblivelse sammen med Gustave Eiffel. 

På alle tre etager er der plateauer og restauranter og i topmødet endda en lejlighed, som Gustave Eiffel benyttede. 

Således rustet begav vi os mod det ikoniske Eiffeltårn. Vi havde bestilt billetter en måneds tid før, men da var billetterne til topmødet udsolgt. Så vi måtte “nøjes” med adgang til 1. og 2. etage.

Ventetiden til at komme op i Eiffeltårnet tilbringes under dets buer. Og mens du alligevel venter så sørg for at kigge opad. For tårnet er bare et smukt syn selv fra den vinkel.

Herefter begyndte vi opstigningen. Der er 664 trin fra jorden og til 2. etage. Det er svært at undgå at blive lidt svedig. Omvendt bestemmer du jo selv antallet af pauser og tempo. 

Og hold op hvor er det bare smukt at beundre Paris fra selveste Jerndamen. Seinen, grønne områder/parker, smukke huse og tage, kirker samt Sacre Coeur og Spreckelsens triumfbue i det fjerne for bare at nævne nogle. Det er så betagende udsigter, at man glemmer alle trappetrinene og pludselig gjorde det slet ikke noget, vi ikke fik topmødet med.

Eiffeltårnet blev heldigvis bevaret og er i dag verdens mest besøgte, betalte turistattraktion. Jeg vil anbefale at du bestiller billetter online i god tid. Hvor god tid afhænger af sæson, hvor højt op i tårnet du vil og om det skal foregå med elevator. 

Vi var der i maj måned og havde bestilt billetter en måned før. (I forhold til antallet af turister var det et godt tidspunkt, da vi kunne bevæge os rimelig frit uden at stå som sild i en tønde). 

Du skal forberede dig på flere sikkerhedstjek og ventetid inde på Eiffeltårnets område, før du kommer op i tårnet. (Det kan dreje sig om flere timer, vi ventede en time da vi var der). Men det er det hele værd. Brug tiden på at kigge på Eiffeltårnet fra neden og måske falder du ovenikøbet i snak med nogle interessante mennesker.

Jerndamen er smuk både dag og aften. Vi var der om dagen og fik et pragtfuldt vue over Paris, men jeg tror bestemt også det kan noget med alle Paris' lys om aftenen. 

Fun fact: Eiffeltårnet er oplyst om aftenen, til bestemte anledninger, endda også i farver. Det er meget smukt at se både fra tårnet og jorden.

Har du højdeskræk, vil jeg anbefale dig at beundre Eiffeltårnet fra jorden. Er du gangbesværet, kan du benytte dig af elevatorer, (de medtager dog ikke kørestole højere end til 2. etage).

Andre seværdigheder: