Den italienske klasse

Af Maeve Binchy, 357 sider, forlaget Cicero

Anmeldt af:Tenna Sysler

august 20, 2023


Umage irlændere og italiensk for begyndere. Hvordan hænger det sammen?

 Det begynder med Aidan, en midtvejs-kriseramt mand i begyndelsen af 50'erne, der er gået fra at være familiens midtpunkt til at være mere eller mindre usynlig. Og som om det ikke er nok, er han på vej til at blive overhalet indenom af en yngre, smart og væsentlig mindre erfaren kollega til den rektorstilling, der skulle have været højdepunktet i hans karriere.

Så er der Bill, bankmanden, der har styr på økonomien, indtil han falder for pigen, der slæber et spor af økonomiske problemer efter sig.

Skoleeleven og teenageren, Kathy med det tætte søsterforhold, der pludselig må forholde sig til, hvem hendes forældre egentlig er. 

Lou, med gangster udseendet, der kan få folk til at tie stille med et enkelt blik, og så er han faretruende tæt på en kriminel løbebane. 

Connie, billedskøn, intelligent og rig, med det kærlighedsløse ægteskab.

Laddy, sinken med det store hjerte.

Fiona, den kønne pige med de store briller, der udvikler sig fra selvudslettende til at være altseende og ikke mindst handlende. 

Grania, ung, selvsikker kvinde, der ved hvem hun vil have, også selv om hendes udkårne er mere end dobbelt så gammel.

Mere umage kan personerne næsten ikke blive. Alligevel kommer de til at få stor indflydelse på hinandens liv og omdrejningspunktet bliver italiensk holdet på Mountainview skole i en halv- snusket del af Dublin. 

Deres karismatiske Italiensklærer Nora, kaldet Signora, er også et kapitel for sig.

 Da hun var ung og boede i Dublin, var hendes store ungdomskærlighed italieneren Mario. Selv om han på intet tidspunkt skjulte, at det aldrig for alvor kunne blive de to, valgte hun alligevel at følge efter ham (til en start meget mod hans vilje), da han vendte tilbage til den lille sicilianske landsby, han stammer fra.

 Her indgår han et for længst arrangeret ægteskab med nabodatteren. Signora bosætter sig dør om dør med Mario og hans kone og de børn, der kommer til. 

Som årene går, udvikler Signora, (der genoptager forholdet  som Marios natlige elskerinde), sig fra en slags persona non grata til at være en respekteret italiensk kyndig kvinde i landsbyen. Indtil en tragisk begivenhed 26 år senere tvinger hende til at rejse tilbage til Irland.

Personerne  i bogen er elskelige og har til en start hver deres kapitel, hvor deres livshistorie udfoldes. Det er en fryd at læse om-også selv om siderne er tætskrevne. 

Bogen er fyldt med finurligheder, humor, alvor og alt derimellem. Godt krydret med italienske gloser.  Og helt skønt bliver det når personerne mødes til italiensk undervisning, der indbefatter alle sanser lige fra det talte, det musiske og til det gastronomiske. 

Signora er den lærer, alle med interesse for at lære italiensk ville elske at blive undervist af -også i virkeligheden.

Og selvfølgelig må det hele slutte med italiensk holdets rejse til Rom. Om det hele så ender lykkeligt, må du selv læse dig til.  Sikkert er det dog at Aidan, Bill, Kathy, Lou, Conny, Fiona, Grania og Signoras liv aldrig bliver det samme, som før italiensk holdet.

Læs den: hvis du har hang til en god historie om irske skæbner og holder af Italien.


Andre bog anmeldelser: