Dyrehaven til alle årstider

Tenna Sysler

december 4, 2022


I Nordsjælland finder du dyrehaven eller som den egentlig hedder Jægersborg dyrehave. Du kan køre dertil i bil eller tage s-toget og stå af på Klampenborg st. Herfra er der få minutters gang til du står i dyrehaven. 

Dyrehaven er et ca. 350 år gammelt skovområde, der blev grundlagt af Christian d. 5. Den er på størrelse med et område svarende til ca. 1100 hektar. Og hvis det med hektar ikke lige er det du regner mest i, så svarer det til 2200 fodboldbaner. 

Dyrehaven omkranses af nitten indgange med røde porte med den regerende monarks monogram øverst på port toppene. Inde i dyrehaven finder du smuk natur og store krogede, mere end 100 år gamle, egetræer. Træerne fældes aldrig, men får lov til at forgå af ælde. 

Udover alt det grønne er der selvfølgelig dyrene. Knap 2000 hjorte. Bestanden udgøres af kron-og sikahjorte samt dåvildt, hvoraf der er flest af sidstnævnte.

Sidst men ikke mindst er det også i Dyrehaven du finder det lille, smukke jagtslot Eremitagen.

En gåtur i dyrehaven kan være kort eller lang og påbegyndes flere steder fra. Uanset hvor du starter vil jeg anbefale, at du også lægger vejen forbi slottet.

Et godt udgangspunkt for en gåtur kunne f.eks. være at begynde ved Klampenborgs røde port. Efter kort tids gang når du frem til Peter Lieps hus og fortsætter du ca. to kilometer ligeud, når du til Eremitageslottet. Her kan du stoppe og beundre slottets mange fine detaljer f.eks. jagttrofæerne under balkonen. Fra slottet har du både udsigt til Øresund, skoven og eremitagesletten.

Og hvis du, mod forventning, ikke har set noget vildt endnu, er der også god mulighed for det her. Idet større flokke af hjorte ofte holder til på eremitagesletten. I nærheden af slottet finder du også Christian d. 5 eg

Fra slottet kan du vælge at gå en længere eller kortere tur efter lyst og evne. Vejene/stierne i dyrehaven er ujævne, så det kan være noget besværligt for gangbesværede. Men så er der i stedet mulighed for bilkørsel, (siden 2021 dog kun handicapkørsel), op til slottet hver onsdag fra kl. 7.00 til solnedgang. 

Du kan også vælge at tage en hestevognstur, i de såkaldte kapervogne, gennem dyrehaven. Det er ikke en billig tur, men er I flere kan det godt betale sig. Under alle omstændigheder vil jeg dog anbefale dig at prøve en tur bare en enkelt gang. Det er virkelig anbefalelsesværdigt og med kuskenes hjælp er der god mulighed for at køre forbi interessante steder og opleve masser af hjorte ved foderpladserne.

Om du har gået 2, 10 eller flere kilometer er Peter Lieps hus et godt sted at slutte. Her kan du nyde varme drikke og i december måned også spise æbleskiver. Mens du gør det, kan du fundere over hvor skønt det er, at måtte færdes frit i dyrehaven. Det var nemlig ikke tilladt for menigmand på Christians d. 5. tid.

Dyrehaven er smuk og byder på noget forskelligt på alle årstider.  Jeg foretrækker efterårs- og juleture. Der er gratis adgang til dyrehaven bortset fra kaper vognture og slotsbesøg. Det er faktisk muligt at komme ind på slottet, men det kræver forudbestilt billet.

Der findes flere dyrehaver i Danmark. F.eks. Marselisborg ved Århus. Den kan jeg i øvrigt også anbefale. Her er det tilladt at fodre vildtet med æbler. 

Jeg har også været i en smuk dyrehave ved Middelfart. Men om der findes andre end Jægersborg- og Marselisborg dyrehave med røde porte, og om de også må kalde sig dyrehaver, ved jeg ikke.

Eremitage sletten

Eremitage sletten

Eremitageslottet

Eremitageslottet

Andre seværdigheder: