Det sørme det sandt december

Tenna Sysler

november 27, 2022


Lige om lidt begynder det. Julemåneden med alle dens traditioner. En af de bedste starter allerede den 1. december. Julekalenderen. Julekalender traditionen er ukendt uden for Skandinavien og har (heldigvis) udviklet sig meget gennem årene fra søde nisser til børn/voksne man kan relatere til eller lære af.

Jeg har en svaghed for både voksen- og tag bare familiejulekalendere med også. Jeg planlægger altid at se mindst en julekalender hvert år.

For der er noget særligt hyggeligt ved at krybe sammen i sofaen, mens det er mørkt udenfor, og give sig hen til julekalenderen. Fireogtyve søde, sjove, tankevækkende, lærerige og nogle gange lidt uhyggelige afsnit, mens der langsomt bygges op til det store klimaks juleaften.

Til en rigtig julekalender hører også en opgave der skal løses eller noget/nogen, der skal overvindes samt et lille drys af magi ellers kan det umuligt blive jul!
(Med Poul og Nulle i hullet julekalenderen var det dog lige ved at gå galt. Værste julekalender ever).

Tilbage til julekalender opskriften. Til sidst pakkes det ind i musik, der uundgåeligt bliver til ørehængere. Kongespil, Drømte mig en lille drøm og Vil du være min i nat f.eks.

Julekalendere har eksisteret i Danmark siden 1960érne. Af familiejulekalendere kan f.eks. nævnes Jullerup Færgeby, Vinterbyøster, Jul på slottet, Jul i Gammelby, Nissebanden, Absalons Hemmelighed, Pagten, Tidsrejsen, Pyrus julekalenderne, Juleønsket samt Tinka julekalenderne. I 1990érne kom voksenjulekalenderne til. Jul i den gamle trædemølle, The Julekalender og Jul i kommunen f.eks.

Her får du mine anbefalinger til et gensyn med nogle af de tidligere års julekalendere. Put gran i håret og sæt dig godt tilrette i sofaen.

Familiejulekalendere;
Jesus & Josefine 12- årige Josefine er træt af at dele fødselsdag med Jesus. Og med hjælp af et krybbespil, der fungerer som en tidsmaskine, rejser hun tilbage i tiden til Nazaret for at tage en snak med den jævnaldrende Jesus.
Det kommer der mange sjove ting ud af. Men hvad sker der med verden, hvis man ændrer den. Og kan det overhovedet laves om igen?

Jul i Valhal krig og kærlighed blandt mennesker, guder og jætter i den nordiske mytologi. Det går ikke stille for sig når Sofie og Jonas skal forsøge at fange Loke inden han starter Ragnarok. Kan det undgå at ende galt?

Voksenjulekalendere;
Andersens julehemmelighed hvad er der mon gået galt hos familien Andersen, der ikke har fejret jul i 19 år? Kan det lade sig gøre at gå fra julefjendsk til jule frejdig på fireogtyve dage? Der er hemmeligheder og spørgsmål nok til at holde selveste julemanden i gang. Og kan det lykkes at redde julestemningen?

Juletestamentet tag tre brødre, (der ikke kan fordrage hinanden), og deres koner og anbring dem i en øde hytte. Her er de tvunget til at tilbringe hele julen, hvis de altså vil have del i deres afdøde fars penge. Og det vil de med alle midler!

Jul på Vesterbro det her er sort humor, når det er bedst. Familien Stardust, som er lige ved og næsten at få styr på familien, hvis ikke lige det var fordi medister diligencen var blevet saboteret. Heldigvis dukker Kefir op og han har en god ide til hvordan pølsevognen kan omdannes til et sprængfarligt foderbræt. Men jul skal det nok blive hvis bare de holder sig fra at varme rødkålen.

… det sørme, det snart, det jul

Andre seværdigheder: