Colosseum

Tenna Sysler

oktober 5, 2022


Jeg har efterhånden været i Rom 4-5 gange og det slår aldrig fejl. Hver eneste gang jeg kommer der, begejstres jeg over Colosseum.

Jeg er ikke specielt historie interesseret, men jeg mærker alligevel historien tydeligt, mens jeg går ad via dei Fori Imperiali mod Colosseum.

Det er ikke så lidt det store amfiteater midt i Rom er blevet udsat for og alligevel er det bare SÅ imponerende. Tænk hvordan det må have set ud, da det stod færdigt, fint og nybygget i år 80.

Colosseum havde plads til 50.000 mennesker. De kom ind i arenaen ad seksoghalvfjerds indgange og siddepladserne var opdelt i fire niveauer afhængig af folks rang.

Midt i det hele var arenaen, der både kunne bruges til de berygtede gladiatorkampe og oversvømmes til søslag. Der var også elevatorer under arenaen.

En tur rundt om hele Colosseum udvendigt er et must. Men det er også værd at stå i kø for at se det indefra. (Tip, køb online billetter på forhånd).

Sidste gang jeg var der, stod der en gadesælger og solgte billetter med ordene; “ Have you seen colosseum”? Vi havde været der dagen før, så jeg svarede “Yes, we were there yesterday”. Hvorefter han svarede: “but it's also beautiful the second time”. Og jeg kan faktisk ikke være mere enig. Colosseum bliver ved med at være smukt og storslået uanset hvor mange gange man ser det.

Jeg har beundret Colosseum fra alle vinkler, oppe, nede og fra siderne. Alligevel fandt jeg to nye højdepunkter i år. Det ene sted var på vores hotels tagterrasse. Her spiste vi hver morgen morgenmad med udsigt til Colosseum i det fjerne. Det andet sted var fra toppen af Vittorio Emanuele monumentet, også med en fantastisk udsigt til Colosseum. Wauv!

Derudover findes der små skønne fortovscafeer rundt om og med direkte udsigt til Colosseum. Her kan du slå dig ned en aften med en drink, (det er ikke specielt dyrt, hvis du ser dig for), og betages af det oplyste Colosseum. Det er næsten umuligt at rejse sig igen!

Der findes en profeti om Colosseum: “Quamdiu stabit Colysaeus stabit Roma; quando cadet Colysaeus cadet et Roma; quando cadet Roma cadet et mundus” (så længe Colosseum holder, holder Rom; når Colosseum falder, falder Rom; når Rom falder, falder verden”). Det tager romerne meget alvorligt, så heldigvis for os alle er Colosseum under konstant restaurering.

Siden 2007 har Colosseum været et af verdens syv nye vidundere og hvilket vidunder!

Har du fået lyst til at se flere italienske amfiteatre? Så kan jeg varmt anbefale arena di Verona. Her kan du ovenikøbet få en koncertoplevelse, noget jeg endnu har til gode.

Andre seværdigheder: