Brænd alle mine breve

af Alex Schulman, 269 sider, Lindhardt og Ringhof

Anmeldt af:Tenna Sysler

januar 22, 2023


Hvorfor er forfatteren så vred? Efter endnu et heftigt skænderi med Alex´ kone, går det op for ham, at han er nødt til at gøre noget.  Gøre noget inden vreden ødelægger forholdet til hans kone og deres tre børn.

Alex går til en familie terapeut og her finder han ud af at den vrede, der gennemsyrer ham og hele hans mors familie, begyndte med hans morfar, den svenske forfatter, journalist m.m., Sven Stolpe.

Alex følger sporene tilbage til en sommer i 1930érne hvor et trekantsdrama udfoldede sig mellem hans morforældre, Karin og Sven Stolpe, samt en anden svensk forfatter Olof Lagercrantz. 

Sven Stolpe udtrykker det selv på den måde at, det var den sommer hvor han blev udsat for et seksuelt attentat.

Forud er sket en anden voldsom ting i Karin og Svens ægteskab, ligesom deres forhold heller ikke er baseret på ligeværd. Men denne sommers hændelse de tre personer, Sven, Karin og Olof imellem, ændrer resten af deres liv.

Alex´research afslører også, hvordan Sven og Olof gennem deres forfatterskab, på meget forskellig vis, udtrykker deres livslange kærlighed til Karin.

Det er en horribel historie, der indeholder stor kærlighed, voldsom vrede og psykisk vold. Og da det drejer sig om virkelige, nu afdøde, personer er det bare endnu værre. 

Jo mere Alex finder ud af  hvad der skete i 1930érne,  jo mere ser han pludselig et besøg hos morforældrene i 1988 i et helt nyt lys. Også nutiden får en ny mening for ham ikke bare for hans egen familie, men for forståelsen af hele hans mors familie.

Det er svært at beskrive denne bog uden at røbe for meget af handlingen. Selv om emnet kan lyde tungt, er den hurtigt læst, men absolut ikke hurtigt glemt.

For på en og samme tid giver bogen dig lyst til at holde vejret og skrige. Hvorfor finder Karin sig i et livslangt, psykisk voldeligt ægteskab? For det ville vel være utænkeligt i vore dage eller?

Læs den: hvis du har udfordringer med vrede, kan lide at læse om familiedynamikker og vær forberedt på, at få noget at tænke over.

Andre bog anmeldelser: