Frihedsgudinden i New York

Tenna Sysler

oktober 9, 2022


Du har helt sikkert set film hvor hun indgår. Du er (formentlig) heller ikke i tvivl om hvilket land vi taler om, når du ser hende. Det er selvfølgelig damen i grønt Frihedsgudinden, jeg mener.

Jeg har altid haft det sådan, at når jeg en dag kom til N.Y. var hun en af de monumenter, jeg ville se. Og for et par år siden skete det så.

For at komme hele vejen op i Frihedsgudindens krone, (det var mit store ønske), havde vi bestilt billetter på forhånd. (Tip vil du besøge Frihedsgudinden skal du bestille billetter i meget god tid afhængig af sæson).

Frihedsgudinden er placeret på Liberty Island lidt uden for Manhattan. Når man færdes på Manhattan og kigger efter hende er hun enten meget lille eller slet ikke til at få øje på.

Derfor er det på flere måder en oplevelse at komme sejlende ud til Liberty Island og se hvor stor hun egentlig er.

Frihedsgudinden er 46 meter høj fra foden til faklen i hendes højre hånd. Den takkede sokkel hun står på er 47 meter høj. Så tæt på er det altså et imponerende højt monument.

Hun blev oprindelig bygget som et venskabsbevis mellem USA og Frankrig. Franskmændene betalte for statuen og amerikanerne for soklen.
Hun stod færdig og blev indviet i 1886.

Der skal bestiges 357 indvendige trin før man står i Frihedsgudindens krone. Der blev bygget en elevator i forbindelse med hendes 100 års fødselsdag i 1986, men vil du helt op i kronen kommer du ikke udenom trapper.

Vi valgte at gå hele vejen op for at få den fulde oplevelse. Og når man lettere svedig står i kronen, er det bare det hele værd.

Der er ikke meget plads og udsigten over Manhattan ses måske bedre andre steder. Men hvor er det bare for vildt at stå der!

Faktisk ville vi gerne have været helt ude i faklen. Men vi fik at vide, at der ikke havde været adgang i mange år. Sidst der havde været nogle derude var adgangen sket via stiger og eskorterende soldater.

Der er stor symbolik om frihed forbundet med Frihedsgudinden og hendes udseende. Selve kronen består af syv takker, der symboliserer de syv kontinenter og verdenshave. Faklen i hendes højre hånd, lovbogen med datoen for USA´uafhængighedserklæring i hendes venstre hånd samt de sprængte lænker for hendes fødder, er alle symboler på frihed.

Det gjorde stort indtryk på mig at besøge Frihedsgudinden og når jeg efterfølgende har set hende på film og billeder, er det vildt at tænke på dengang jeg var der.

PS; har du højdeskræk og klaustrofobi vil jeg anbefale dig at gå en tur rundt om øen og se på hende udefra i stedet.

Har du fået lyst til at se hende i mindre udgave i Europa? Der findes faktisk en knap 12 meter nøjagtig kopi af hende i Paris. (Det er tæt på Eiffeltårnet og gåturen derud kan anbefales).

Andre seværdigheder: