Fastelavnsboller i Køge

Forfatter:Tenna Sysler

februar 19, 2023


Klassiske eller moderne? Wienerbrød-, vandbakkelse- eller gærbolledej? Flødeskum eller creme? Med eller uden frugt? Udseende? Pris? Svarene på de spørgsmål deler vandene og afhænger måske også af alderen på dem, du spørger. 

Men en ting er sikkert fastelavnsboller kommer vi ikke uden om. Jeg har smagt fastelavnsboller fra to cafeer og otte bagerier i Køge. Blandt dem har jeg udvalgt fem steder som udmærker sig ved noget særligt enten i form af smag eller udseende. Velbekomme.

Cafe Le Jardin

Hos Le Jardin finder du de smukkeste og mest velsmagende fastelavnsboller i Køge. 

Bollen består af en vandbakkelsesdej og fyldet afhænger af hvad du vælger. Men der er både en med chokoladeskum og saltkaramel, en med jordbærskum og lemon curd og en med pistacieskum og hvid nutella.

 Men det stopper ikke her. For ydersiden af bollen er der også kræset for. Bundene er dyppet i enten mørk, Rubi eller hvid chokolade selvfølgelig afstemt efter bollens øvrige smag. Og toppen af bollen er bagt med craquelin. 

Det er næsten umuligt at vælge. Jeg kan anbefale at prøve andre smage end dem du plejer. Prøv f.eks. fastelavnsbollen med pistacieskum. Jeg blev virkelig positiv over pistacien, der blev ved med at kilde smagsløgene. 

Udover fastelavnsbollernes velsmag er de også pyntet efter alle kunstens regler. Frugt og guldstøv på toppen. Det er simpelthen små kunstværker, der fryder både øjne og mund.

Det her er fastelavnsboller, der er værd at køre efter også selvom du ikke bor i Køge.

Le Jardin

Le Jardin, Strandpassagen 4L, 4600 Køge

Cafe Mommy&Me

Hos Mommy&Me finder du to slags fastelavnsboller. Bollerne er af  kardemomme dej og fyldet består af enten en mandel-citron- eller en rabarber-karamelcreme. Udenpå er de pyntet med flormelis. Det er en meget minimalistisk, (intet overflødig pynt her), men samtidig også en meget elegant fastelavnsbolle at se på. 

Ros til Mommy&Me for at holde sig til få lækre smage og et enkelt udseende. Hellere lidt og rigtig godt end stort og halvskidt.

 Eneste anke ved Mommy&Me` fastelavnsboller er dog, at hvis du ikke bryder dig om smagen af kardemomme, så vil de her boller ikke være noget for dig. 

Mommy&Me

Cafe Mommy&Me, Brogade 15, 4600 Køge

Konditoriet i Nørregade

Hos det hyggelige lille Konditori finder du klassiske fastelavnsboller af wienerbrødsdej. De fåes med forskellige slags fyld og smag. Blandt dem vil jeg fremhæve den med citron og hvid chokoladecreme.

 Hvid chokolade kan, ved korrekt behandling, bare noget. Og letheden kommer, når der tilsættes citron til cremen. 

Selve udseendet på bollen er også klassisk med glasur og revet citron, ingen overraskelser her. Du ved hvad du får, men smagen er lækker.

Konditoriet

Konditoriet i Nørregade, Nørregade 11, 4600 Køge

Nicolais bageri

Hos Nicolais bageri finder du rigtig mange slags smage i de klassiske fastelavnsboller. 

En enkelt skiller sig dog ud. Det er en bolle, hvor bunden er wienerbrød og toppen er et mørdejslåg. Indeni er der svesker, creme og flødeskum. Kombinationen af wienerbrød og mørdej smager faktisk rigtig godt.

 Udseendet piftes op af mørdejslåget med glasur pynt. 

Det her er en meget voluminøs fastelavnsbolle. Det er ikke svært at se hvor inspirationen er kommet fra og det er også fint nok. 

Jeg ville foretrække mindre volumen og mere fokus på finish for at gøre både mund og øje glade. Men smagen er i orden.

Nicolais bageri

Nicolais Bageri, Nørre Boulevard 68, 4600 Køge

Lagkagehuset

Hos Lagkagehuset finder du flere slags smage i de klassiske fastelavnsboller. Og så er der alligevel en ny bolle på hylden ved navn hindbærballaden. Den er vegansk og den bør du faktisk give en chance. Jeg blev ihvertfald positivt overrasket.

Selve bollen består af vegansk wienerdej. (Jeg har ikke nærmere kendskab til hvad det er).  Fyldet er bagte rabarber samt en kompot og fromage af hindbær. Bollen er toppet med vegansk hindbærskum pyntet med pulveriseret hindbærstøv og små, spiselige blomster. 

Hindbærballaden ville måske ikke have været mit første valg, hvis ikke jeg ville skrive om den på bloggen. Men bortset fra en lidt gennemtrængende hindbærsmag, blev jeg som skrevet positivt overrasket. Jeg kunne sagtens tro det var en almindelig fastelavnsbolle, hvis ikke jeg vidste bedre. Godt gået af Lagkagehuset.

Lagkagehuset

Lagkagehuset, Rådhusstræde 8E, 4600 Køge

Andre afternoon te og kager: