Eksil

Af Jakob Ejersbo, 282 sider, Gyldendal

Anmeldt af:Tenna Sysler

marts 19, 2023


Tag en grænseløs teenagepige, hendes venner og ikke mindst hendes dysfunktionelle forældre og sæt dem ind i et hvidt, overklasse expat-miljø i Tanzania i 1980érne, så er vi i gang.

15-årige Samantha er hovedpersonen i Eksil og det er gennem hendes tanker vi oplever verden. Mens hendes uempatiske forældre drikker, begår ulovligheder, slår og boller udenom er Samantha anbragt og overladt til sig selv på en kostskole i byen Moshi. En kostskole, hvor hun går sammen med de andre expat-familiers teenagere. Hun synes lærerne er håbløse og  hendes jævnaldrende venner umodne. Og hun keder sig. 

Samantha er hvid i et sort miljø. Hun stammer oprindeligt fra England, men har boet i Tanzania siden hun var tre år. Hun kender ikke længere sit fædreland og føler sig fremmed der, da hun i en kort periode tvinges tilbage dertil. 

Selv om hun taler swahili og har tilbragt størstedelen af sit liv i Afrika har hun ingen faste holdepunkter og føler sig ikke hjemme nogle af stederne. 

Undtagelsen herfra er Samanthas søster. Men heller ikke her er der plads til hende i længden, da søsteren bliver gift og flytter væk. Og så er Samatha overladt til hushjælpen og hendes far, der momentvis dukker op, mens hendes mor befinder sig i druk tågerne på det badehotel hun driver i en anden by.

I mangel på at blive set og ikke mindst holdt af skrider Samanthas grænser og dømmekraft. Og derouten fortsætter med voldtægt, druk, stoffer og abort. Det er hård læsning.

Samantha er nem at holde af og ikke mindst med, men også let at blive irriteret på. 

Eksil følger Samantha fra hendes femtende til attende år.  Og som bogen skrider frem får man en knugende fornemmelse af, at det her næppe kan ende godt eller som der står på bogens bagside “det bliver ikke ved med at gå”. Jeg vil ikke spoile slutningen blot skrive at den, lige som den øvrige rå tone i bogen, ramte mig lige i solar plexus.

Udbytningen af Afrika, korruption og forholdet mellem hvid overklasse og tilsvarende sort underklasse er en interessant sidefortælling og kulisse i Eksil. Men det er først og fremmest en bog om en rodløs teenager i en vanskelig verden.

Jakob Ejersbo, forfatteren, har selv boet i Tanzania som teenager og der er helt sikkert hentet en god inspiration til Eksil i den baggrund. Jeg har læst at Christian, som er en af Samanthas danske venner i bogen, har visse ligheder med forfatteren selv. 

Eksil er en del af Jakob Ejersbo Afrika triologi der, udover Eksil, består af Liberty og Revolution. Nogle af personerne fra Eksil dukker op i de andre bøger, men vil du kun læse en af dem ville jeg klart anbefale Eksil. 

Jakob Ejersbo døde som 40-årig i 2008.

Advarsel; inden du går i gang med at læse Eksil skal du indstille dig på, at det er en rå og barsk roman med et direkte sprog.

Læs den; hvis du vil opleve en rodløs, hvid teenager og et sort Afrika på den hårde måde, men forbered dig på at få en uforglemmelig læseoplevelse på den gode måde.

Andre bog anmeldelser: